Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Een derde van de gemeenten en provincies werkt niet meer mee aan de afdrachtregeling van de SP, blijkt uit een rondgang van Trouw. SP’ers moeten hun vergoeding laten storten in de partijkas, waarna de partij hen een modaal salaris uitbetaalt. De rest gebruikt de SP om onder meer campagnes te financieren. Vorig jaar zou het gaan om zo’n 5 miljoen euro.
De rechter bepaalde eerder dit jaar dat de onafhankelijkheid van politici in gedrang komt door de SP-regeling. Minister Plasterk schreef daarom vorige maand een brief aan gemeenten en provincies om de salarissen voortaan direct aan de SP-politici over te maken.
2. Justitie pakt verdachte webshops aan. Als er drie aangiftes zijn gedaan, dan kunnen de rekeningen van de webwinkel worden geblokkeerd om meer slachtoffers te voorkomen. Het Openbaar Ministerie werkt daarvoor samen met twaalf betaaldiensten. Branchevereniging Thuiswinkel.org is blij met de gezamenlijke aanpak: “Voorheen kon het gebeuren dat er een aangifte werd gedaan in Limburg, één in Groningen en één in Zeeland, maar dat niemand het verband tussen die drie legde.”
3. Ook Marktplaats wil iets doen aan het vertrouwen in online transacties. Het bedrijf lanceert binnenkort de dienst Gelijk Oversteken, waarbij de koper het geld eerst op een ’tussenrekening’ moet zetten. Pas als het pakketje is aangekomen krijgt de verkoper zijn geld. Het gebruik van de dienst kost de koper 2 procent van het aankoopbedrag.
4. Was AkzoNobel eerder dit jaar nog overnameprooi, nu is de verfmaker zelf op jacht. Het bedrijf bevestigde maandag dat het in gesprek is met zijn Amerikaanse branchegenoot Axalta over een mogelijke fusie. Het 150 jaar oude Axalta maakt lakken voor onder meer auto’s en de industrie en is qua omzet ongeveer drie keer zo klein als AkzoNobel.
5. Wijlen Eberhard van der Laan draaide als burgemeester van Amsterdam in het geheim een eigen anti-radicaliseringsproject. Zelfs wethouders en de gemeenteraad werden daar niet over geïnformeerd, meldt Elsevier. Het idee was om jongeren met 25 YouTube-filmpjes weg te houden van radicalisme. Het project, dat de codenaam Grijze Campagne had, kwam uiteindelijk niet van de grond. Wel werd later ambtenaar Saadia a.T. , die nauw bij het project betrokken was, ontslagen wegens belangenverstrengeling en fraude.
6. Apple is onverbiddelijk. De techneut die zijn dochter de iPhone X gaf om te laten zien aan haar volgers in een YouTube-video is ontslagen. De video ging viraal en werd daarna zonder reden verwijderd van het kanaal. In een nieuwe video die afgelopen weekend verscheen, legt de dochter uit dat Apple had verzocht om de video offline te halen. En dat haar vader de laan uit is gestuurd. “Als je een regel overtreedt, kennen ze geen mededogen.”
7. Speciaal aanklager Robert Mueller zou op het punt staan om de eerste verdachte in het Ruslandonderzoek te arresteren. Wie het is, is onbekend. Maar oud-campagnedirecteur Paul Manafort en voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn zijn de afgelopen maanden vaak in verband gebracht met Rusland.
8. De Catalanen zijn verdeeld over de toekomst. Uit een eerste peiling blijkt dat als er nu verkiezingen worden gehouden de partijen die naar afscheiding streven hun meerderheid in het parlement nipt verliezen. De politieke partijen die voorstander van afscheiding van Spanje zijn, pakken 42,5 procent van de stemmen, de tegenstanders staan op 43,3 procent.
De Spaanse premier Mariano Rajoy kondigde nieuwe verkiezingen aan in Catalonië, nadat de Catalaanse leider Carles Puigdemont dit weekend uit zijn functie werd gezet. De verkiezingen vinden plaats op 21 december. Puigdemont mag daaraan meedoen, liet Rajoy weten.
9. Sylvana Simons heeft haar politieke partij omgedoopt in BIJ1, maar ook die naam blijkt net als Artikel 1 al in gebruik. Het AD meldt dat een groep therapeuten in Noord-Holland ook onder die naam werkt: Praktijk BIJ1. “Wij hadden deze naam drie jaar geleden al. Echt ontzettend balen”, zegt Karin Schwardtmann van de praktijk. “Ik hoop dat zij ons benadert.”
10. Bitcoin blijft verbazen. De cryptomunt zette zondagnacht een nieuw record neer van 6.330 dollar. De meningen over de toekomst van de virtuele munt die buiten overheden om wordt beheerd blijven verdeeld. Afgelopen week zei techmiljardair Peter Thiel dat hij niet gelooft dat bitcoin een regulier betaalmiddel wordt, maar wel groot kan worden als middel om vermogen op te slaan.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:
• Ik probeerde het populaire dieet waarbij je 16 uur niet mag eten – en het was superzwaar
• Als je nu stopt met roken en spaart, kun je na 20 jaar deze Porsche kopen
• Ace & Tate begon als online brillenmerk, maar heeft nu al 20 winkels